úterý 27. února 2018

KAPITOLA 1. Podle sebe soudím tebe!!!

A jsme v pasti. Kdybychom byli ze stejného těsta, pak bychom si ve svých vztahových zkušenostech rozuměli. Vždyť jsme si tak podobní! A pravda to rozhodně je. Past je v rozdílu významu slov podobní a stejní. To těsto má vlastně stejné složení. Jen v jednom je chilli a v druhém cukr.
Testosteron a estrogen. Dva pohlavní hormony neurčují jen, jak se budou lišit naše těla, ale celé bytosti. Rozlišnosti jsou tak nehorázné jako tvrzení: Žijem spolu a přesto odděleně! Jedna bytost žije v mužském světě. Druhá bytost žije ve světě ženském.

Každý svět má jiná pravidla a je jinak prožíván. Každá bytost žije ve svém světě a o tom druhém nemá ani zdání. To je nejdůležitější podstata konspirace vesmíru proti nám rozumným bytostem. Každý se dokáže orientovat jen v tom svém světě. Ve druhém se ztrácí, tápe, naráží, zabloudí a utrží nejbolestivější a nejcitlivější zranění. Nechápe proč... Snaží si to vysvětlit podle své zkušenosti a je totálně mimo. Z princezen povstávají histerické saně a z rytířů agresívní tupci. A tak jsme stiženi svou halucinací (u jednoho víc logická, ta druhá se řídí emocí). Žijeme tak v pasti s úplně ujetou představou o tom druhém - s histerickou saní nebo s agresívním tupcem. Trpíme samotou, máme výčitky a zlobíme se na všechny světy. K druhé bytosti se nedostaneme vůbec.

Přejít na další část

ÚVOD jako pozvání

Pojďme společně hledat podstatu mužskoženských vztahů. Mám tušení, že jsme na stopě nejšílenější konspiraci vesmíru. Vypadá to, že nejvznešenější cit, který lidstvo ve své kultuře vydzdvihuje je pouhé maskování nejhlubšího lidského utrpení. Také je jen možné, že naše společnost nás nenaučila (v pohádkách a jiné literatuře) s láskou dobře zacházet. Považujeme ji za něco, co automaticky dostaneme od druhého, když se zamilujeme? Je to něco, o co musíme donekonečna žebrat a pak se spokojit s málem? Otázek je spousta.

Protože pracuji s páry již desetiletí, začíná mi ledacos docházet a rád se podělím. Času je málo a proto nebudu čekat až někdy napíšu knihu o svých zkušenostech. Ta bude vznikat zde - pomalu a postupně. S vaší účastí. Při četbě vás budou dozajista napadat konkretní situace s vaším milovaným či milovanou. Jestli máte dostatek odvahy - popište je. Dát realitu do výstižných slov, to je krok první.

Přejít na další část