neděle 11. srpna 2019

Kapitola 9. Poručíme větru, dešti!!!


Co se z předchozího textu dá v pozitivním vysoudit: Navzdory nepříznivým podmínkám vesmíru, přírody a životu vůbec je zmíněn nejasný proces – na straně jedné dospět v muže a na druhé straně dorůst do Dámy. Oba tyto procesy jsou zastřeny takovými matoucími kouzly, že bychom se ztratili ihned po prvním kroku. Abych vás však nezrazoval – je možné ve svém okolí najít moudrého starce či moudrou stařenu. Přinést jim velké dary (např. flašku drahého rumu nebo nejlepší zákusky z místní cukrárny) a zeptat se jich, co by ve vztahu s druhým pohlavím dělali jinak než dělali…
My se však pustíme cestou jinou popřeme zákony přírody. Vykonstruujeme ženu, která se vyzná ve světě mužském (viz Žena v kalhotách) a muže, který se vyzná ve světě ženském (viz Muž v sukni). Oba rozumí potřebám svého protějšku. Protřele se pohybují ve světě, který jim není vlastní.  Mají za to obdiv a ocenění domorodců. Jak to souvisí s naplněním jejich vlastních potřeb ve světě vlastním? No, těžko říci, ale nesporně dávají něco, co by se popřípadě dalo směnit.

Začněme s tím, co vypadá tak sci-fi. Vypracujme celní pravidla pro venušanky cestující na Mars a pro marťany cestující na Venuši. Je třeba jasně pojmenovat, co musí zůstat na Marsu a co na Venuši. Pokud se objeví pašeračky nebo pašeráci a nedovolené propašují na planetu druhého pohlaví, budou okamžitě vypovězeni ze světa, do něhož se nehodí. Zjednodušené pak takový celní předpis může mít formu jednoduché tabulky:

Druh zboží neexporto-vatelného z
Venuše
Marsu
Emoce
Prožívané celým tělem a dávané najevo – bez cenzury.
Projevení emoce je slabost. Kluci nepláčou!!!
Povolené emoce – radost, naštvání, jinak únava a hlad.
Myšlení
Vázané na emoce.
Vázané na realitu. Vytváření plánů – jak na co.
Komunikace
Sdílení všeho, porozumění prožívání, vcítění, nepřímá komunikace, úsměv na kohokoliv – hlavně na neznámé.
Spolupráce díky jasně definované hierarchii, zábava (sžíravý humor z kohokoliv), přímá konfrontace, boj o pozice v hierarchii. Poker-face - hlavně na neznámé.
Jednání
Multitasking.
Vytváření koalic pomlouváním a drby o komkoliv.
Zaměření na jednu věc.
Vytváření spojenectví s jasným označení nepřítele.
Oceňování přímé i nepřímé (metály i fóry)
Čelení zmaru
Bezmoc a problémy se sdílejí v hovoru. Na smrt platí tvoření, rození potomků, starání o bytosti (děti, kočky, psi, koně atp.)
Na bezmoc a problémy se hledají a vymýšlejí logická a jinak sofistikovaná řešení. Smrti se čelí jejím vyzýváním v adrenalinových sportech, v chirurgii, nebo jakýmkoli jednáním, které napadne (ne vždy musí být účelné viz Mr. Been).



Tabulky jsou pro marťany, jak je přeložit pro venušanky? Na Venuši a na Marsu se zachází jinak s realitou. Na Venuši je cítěna a emočně prožívána. Emoce jsou sdíleny s ostatními venušankami. Díky sdílení postupně v hovoru docházejí významy - o co v prožívané realitě vlastně šlo. Díky sdílení s dalšími venušankami a porozumění vlastní emoci se venušanka vyrovnává s realitou - jak ji prožívá. Ta v ní již nejitří silné emoce, nemusí tedy realitu již řešit. Řeší se vztahy. Kdo pomáhá nebo kdo vytváří napětí. Přímo se však nikdo nenapadá, nekonfrontuje. Věří se totiž, že "ono" jí to dříve nebo později dojde, neboť s ní nikdo nepromluví… Nebo si vytvoří protikoalici? Pak každá venušanka má "svou rodinu," v níž se cítí bezpečně a je přijímána.

Marťani realitu emočně neprožívají, ale přemýšlejí o ní. Logicky se jí snaží popsat, jak co funguje. Vytvářejí plány na to, jak s ní zacházet. Někdy hloubají o samotě, někdy se spojují do týmů. V týmech je jasné, kdo je vede, komu to víc pálí, kdo vše zpochybňuje, narušuje a kdo je blbec. Vztahy jsou dány - neřeší se. Jsou tolerovány, opěvovány nebo zničeny. Vše vede k tomu, aby se realita upravila dle plánu a lepší fungovala než ta předchozí.

Ještě vysvětlení pro podskupinu venušanek s blond kšticí: Venušanky na autě zajímá, jak vypadá. Jaký dojem udělá velikost, tvar a barva. Pak se o něm dá mluvit s ostatními venušankami. S muži se o autech vůbec nelze bavit. Zajímá je jen výkon, spolehlivost, spotřeba, max. dojezd, rychlost a třeba ten řev motoru, z kterého vás bolí uši. To je asi také konec čtení pro vás blondýny. Jste na Marsu zakázané, popř. se tam dostanete jen jako pašované zboží a to bych vám opravdu nepřál.

Takže dál to bude jen pro ty venušanky, kterým to intelektuálně pálí a dokážou si navléci kalhoty mužské logiky. Také odkaz na další část je zkouška jestli na ten výlet máte ☺☺☺☺☺☺☺.


Žádné komentáře:

Okomentovat